Domácí porážka - to je především jiná kvalita masa. Naprosto odlišná. Humánní zabíjení má něco do sebe a to z více úhlů podhledu.

Nyní se nevěnujme jen chovu, to je jasné, pokud je zvíře chováno s péčí a v čistotě, bude to rozdílná kvalita masa, než při průmyslovém velkochovu.

Ale i samotná porážka má vliv na kvalitu masa.

Pokud naložíte zvířata na náklaďák a vezete na porážku, ihned se dostanou do cizího prostředí. A bojují o dominanci. Slintají, mají hrůzu, nasají spoustu nových pachů. To samé pak na jatkách.
Na jatkách je to o to horší, že zvířata cítí smrt. To určitě znáte. Pokud doma vraždíte třeba slepici, při zabití neznámo proč, se vždy poplaší celé hejno slepic, třeba i v jiném koutě, i když vražděná slepice ani nehlesne.

Domácí porážka

Opět byla povolena domácí porážka. Poráží se hovězí, 4 - 8 tun. Nikoliv telátka. Tele má vysoké přírůstky na váze, je to luxusní maso, je ale neekonomické ho porážet. To je jiná úroveň porážky. Majitel zvíře pohladí, odprosí ho, že ho poráží, zvíře umře, aniž trpí, aniž to vůbec zpozoruje. 

Na veterinu je pak nutno odevzdat vzorky. Zpravidla oči, mozek, kousek míchy.

Kupující si na farmu chodí již pro rozbourané maso. Třeba na biofarmu k p. Mikšíkovi na Valašsko, do Mikulůvky. Takto opečované maso má jinou kvalitu, jinou výživu. Na nasycení ho stačí méně. Lidé již dávno přišli na to, že sýru z biofarmy stačí malý kousek a nemají hlad. Pokud koupí průmyslový sýr, hltají prázdné (nevýživné) kalorie a mají stále hlad. Nakonec, vlastně otylí lidé umírají na podvýživu.

Humánní zabíjení má něco do sebe. Třeba vepři, na jatkách, shodí při zabíjení, vlivem stresu, i několik kilogramů a jejich maso je plné hormonů, které se vylučují právě při stresu.

Není jedno, co jíte.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Fytochemikálie
Domácí zabijačka
Chov slepic. BIO vejce z domácího chovu